Autóbeíratási illeték visszaigénylése

 

Autóbeíratási illeték visszaigénylése:

Kizárólag peren keresztül lehetséges, ügyvéd közreműködésével. Az erdelyiautopiac.ro együttműködő irodái igény esetén kapcsolatba helyezik önt tapasztalt szakemberrel.

 

Beíratási illeték (Taxa de poluare)

Visszaigényelhető a 2009 január 1. és 2012 december 31. között befizetett beíratási illeték.

Szükséges dokumentumok (fénymásolatban):

 1. Külföldi törzskönyv (Brief) + román nyelvű fordítása
 2. Külföldi szerződés vagy számla (Kaufvertrag/Rechnung)+ román nyelvű fordítása
 3. Román adásvételi szerződés vagy számla, amennyiben közvetítőn keresztül vásárolta az autót
 4. Az illeték kivetéséről szóló döntés (Decizie de calcul)
 5. Nyugta az illeték befizetéséről (Chitanța Trezorărie)
 6. Román törzskönyv (Carte de identitate vehicul)
 7. Román forgalmi engedély (Certificat de înmatriculare)
 8. A tulajdonos személyazonossági igazolványa

Amennyiben a fenti iratok hiányosak, a partner irodáink vállalják a hiányzó dokumentumok beszerzését, fordítását, a folyamat beindításához szükséges a román törzskönyv vagy forgalmi engedély beszerzését.

 

Mi van akkor, ha eladtam már az autómat és még nem kértem vissza az illetéket?

A joggyakorlat szerint ezekben az esetekben is visszaigényelhető az illeték, mivel Öntől az Európai Unió működését szabályozó szerződés szerint a hatóságok illegálisan szedték be a fent említett közigazgatási terhet.

 

Milyen hátrányai vannak, ha visszaigénylem a beiratási illetéket?

Az igazság az, hogy komly értékcsökkentő tényező, ha el szeretnénk adni az autónkat, miután visszaigényeltük az illetéket. Ebben az esetben átírásnál a vevő be kell fizesse az aktuális környezetvédelmi bélyeg ellenértékét, ami nem feltétlenül egyezik meg a régi illeték értékével, lehet több vagy kevesebb. Érdemes ellenőrizni az aktuális értékeket, mielőtt a döntést meghozná. A kereslet azon autókat részesíti előnyben, amelyek esetén nem volt visszaigényelve az illeték. Ezért a döntés csakis az öné, hogy visszakéri-e vagy sem a beíratási illetéket.

 

Mennyi időbe telik a visszaigénylési per?

A tapasztalat azt mutatja, hogy a visszigénylés elindításától kezdődően körülbelül 1 év és 2 hónap, míg efektíve visszakapja a pénzét. Ezalatt a befizetett összeg kamatozik.

 

Környezetvédelmi bélyeg (Timbrul de mediu) visszaigényelhető-e?

Egyelőre az illetékes alapfokú Hargita megyei Törvényszék és feljebbviteli marosvásárhelyi Ítélőtábla joggyakorlata sem kedvez az új környezetvédelmi bélyeggel kapcsolatos pereknek. Viszont ismeretes más megyékből elszórtan néhány kedvező ítélet.

A legfrissebb Európai Uniós előzetes döntési eljárás (mely egyesített ügyirat számai C-97/13 és C-214/13) 2014 február 13-tól hozzáférhető, de sajnos nem hoz kedvező előrelépést, mivel a 9/2012-es környezetvédelmi illetékre vonatkozó Törvény 2012-ben érvényben lévő formáját vizsgálta, amelyel kapcsolatban eddig sem volt fennakadás a pereket illetően.

Az erdelyiautopiac.ro tanácsa, hogy egyelőre beíratáskor őrizze meg a dokumentumok fénymásolatát és kövesse oldalunkat a kedvezőbb fejlemenények reményében.

 

Van remény a beíratási illeték eltörlésére:

Semmilyen visszavonási törvénytervezet jelenleg nem ismert. Tekintettel arra, hogy jelentős költségvetési bevételi forrás, nem valószínű, hogy a közeljövőben el fogják törölni. A visszaigénylések tömeges jellege ellenére is megéri az államnak fenntartani ezt a törvénysértő helyzetet, mivel az újabb befizetési összegek utáni bevételei nagyobbak, mint a kifizetendő visszaigénylés utáni kamatos összegek. Úgy tűnik, jelen helyzetre igaz a mondás, hogy az állam mindig nyer.

 

Mennyibe kerül egy visszaigénylési per:

A visszigénylési per költségei két összetevőt tartalmaznak: a törvényszéki illetéket és az ügyvédi honoráriumot.

A törvényszéki illeték a visszakért összeg 10%-a, de nem több, mint 300 lej. Például egy 2580 lejes környezetvédelmi illeték esetében 258 lej, viszont egy 7810 lejes környezetvédelmi illeték esetében nem több, mint 300 lej. Ezenkívűl minden külföldi irat román nyelvű fordítása is szükséges.

Az erdelyiautopiac.ro együttműködő irodáin keresztül három konstrukciót ajánl ügyfeleinek:

Ha Ön nem szeretne semmilyen előleget fizetni:

 1. Függetlenül attól, hogy hiányosak-e a papírok vagy sem, és Ön nem szeretné előre még az illetéket sem fizetni, akkor a visszkapott összegből (az illeték + kamat) 45% - a per ill. kifizetés végén kerül visszavonásra.

Ha Ön hajandó a törvényszéki illetéket fizetni:

 1. Amennyiben a fent említett papirok, rendelkezésre állnak, előre csak az illetéket kell fizetni (10%, de nem több, mint 300 lej), valamint a visszakapott összegből (az illeték + kamat) 20% sikerdíj.
 2. Hiányos papírok esetén az illeték (10%, de nem több, mint 300 lej) valamint a visszkapott összegből (az illeték + kamat) 35% sikerdíj.

Ha ön előre szeretne fizetni:

 1. Amennyiben nem szeretne sikerdíjat, fix 500 lej honorárium előre + törvényszéki illeték (10%, de nem több, mint 300 lej).

 

Hogyan történik a kifizetés:

Az erdelyiautopiac.ro együttműködő irodáin keresztül, készpénzben, a sikerdíj autómatikus visszavonása után. Önnek tehát nincs szüksége bankszámlára.

 

Mennyire biztos, hogy visszakapom a pénzemet?

A teljeskörű tájékoztatáshoz azt is meg kell említeni, hogy egy-másfél év, ameddig egy visszaigénylési per tart, hosszú idő es senki nem lát a jövőbe: bár az eddigi kifizetésekkel nem volt tapasztalható késlekedés vagy fennakadás, nem tudni, hogy a jövőre nézve milyen meglepetésekre számíthatunk a román törvényhozó részéről.

 

Hogyan indíthatom el a visszaigénylési folyamatot?

Keresse fel az erdelyiautopiac.ro együttműködő irodáit, vagy a szükséges iratok szkennelt változatát küldje el az office@erdelyiautopiac.ro e-mail címre. (A részletek egyeztetése céljából feltétlenül küldje el telefonszámát is, hogy visszahívhassuk.)

 

Hol találom az erdelyiautopiac.ro együttműködő irodáit?

 • Székelyudvarhelyen:

Cím: Bethlen Gábor utca 14 szám – Autóátíratási iroda

Telefon: 0745-756.110

               0742-861.418

 • Székelykeresztúron:

Cím: Szabadság tér 46 szám – Magyar állampolgársági és ügyintéző iroda

Telefon: 0742-495.806