Környezetvédelmi Bélyegilleték 2013

Románia kormánya által közzétett törvénytervezet által, minden romániai autótulajdonos, aki még nem fizette ki a regisztrációs adó valamely formáját, köteles befizetni a Környezetvédelmi Bélyegilletéket az első átíratásnál (pontosítva a soron következő tulajdonos cserénél).  Akik visszaigényelték az első beíratási adót (regisztrációs adó), kötelesek kifizetni az új Környezetvédelmi Bélyegilletéket az autó eladását követően. A Környezetvédelmi Bélyegilletéket az környezetvédelmi osztály (Euro osztály), a törzskönyvben feltüntetett CO2 kibocsájtás, illetve a hengerűrtartalom függvényében határozták meg. A kormány által közzétett törvénytervezet szerint a Környezetvédelmi Bélyegilleték értéke 60%-al csökken Euro 2-es autók esetében, 80%-al Euro 1-es autók esetében, illetve 90%-al Non-Euro osztályú autók esetében a régi regisztrációs adóhoz képest. A Környezetvédelmi Bélyegilleték változik dízel és benzines autók esetében, míg elektromos és hibrid autók esetében nem kell regisztrációs adót fizetni.

Tudja meg mennyibe kerül a 2013-as Környezetvédelmi Bélyegilleték az Ön autója esetében, használva az alábbi kalkulátort.

 

A kalkulátor a kormány által jóváhagyott törvénytervezeten alapul. A törvénytervezetben jelenhetnek meg még kisebb módosítások.

*Az új Környezetvédelmi Bélyegilleték figyelembe veszi a CO2 kibocsájtást Euro 3, Euro 4 és Euro 5 osztályú autók esetében, míg Euro 0, Euro 1 és Euro2 osztályú autóknál nem kötelező megadni ezt a paramétert. Euro 3, Euro 4 és Euro 5 osztályú autóval rendelkező tulajdonosok kérhetik a CO2 kibocsájtás pontos meghatározását és az érték törzskönyvbe való íratását előzetes RAR-nál való programálást követően. (A művelet 50 lejbe kerül és bármely RAR kirendeltségnél igényelhető.)

**A Környezetvédelmi Bélyegilleték értékének RON-ban való meghatározása az Európai Unió Hivatalos Lapjában közzétett 296/5 cikkszámban, az elmúlt év október első munkanapján meghatározott árfolyam szerint történik. (1 EUR = 4.6223 RON)

***Az alábbi kalkulátor egy törvénytervezet alapján készült, amely kisebb változásokat szenvedhet. Látogasson vissza oldalunkra, hogy tisztában legyen a legfrissebb változtatásokkal.